Megmentelek...
top of page
Keresés

Megmentelek...

Frissítve: márc. 18.


A családállítások során gyakran látunk rá arra a működésre, hogy a gyerek ahelyett, hogy a saját életét tenné a fókuszba; egyik vagy másik (vagy akár mindkettő) szülőjének szeretne mindenáron segíteni. Ilyenkor a szülő problémái, érzései kerülnek előtérbe, a gyerek (hiába lépett túl a gyermekkorán) őket akarja „megmenteni”.

Ennek okai között szerepel egyrészt az, hogy a gyerek mindennél jobban szereti a szüleit, és ún. mágikus gondolkodása miatt úgy gondolja, hogy ő képes lesz a szülőjét „boldoggá”,

„gondtalanná” varázsolni szeretetével.


Kép: Joseph-Désiré Court, Scene from the Great Flood


A másik ok, hogy a gyermek – más módszere nem lévén – úgy akar segíteni a szülőnek, hogy lesi gondolatait, pásztázza érzéseit, és azoknak megfelelően viselkedik. Azt gondolja, hogy képes valahogy, valamivel segíteni a szülőnek, próbálja átvenni annak problémáit.

És ott van még a loyalitás is; amikor úgy szeretne a gyermek a családhoz tartozni, hogy viszi annak terheit.

Ezzel a működéssel több probléma is van; az egyik, hogy a szülő problémáját SOHA nem oldhatja meg a gyermek, mert annak nem kompetenciája. Ha a gyerek kezdi el megmenti a szülőt, akkor teljesen felborul a rend a családban, sem a szülő sem a gyermek nem lesz a helyén, nem tudja ellátni a kötelességeit. A másik probléma, hogy a gyermek képtelen lesz a saját életét élni, nem koncentrál magára, a saját életére és a saját családjára, ezzel újabb problémákat okozva a rendszerben.


Honnan veheted észre, ha ebben a működésben vagy?


  • Párkapcsolati problémáid vannak. pl. egyáltalán nem találsz párt magadnak, vagy rendre tönkremennek a kapcsolataid, pedig úgy tűnt, hogy „jól megvagytok”

  • Ha valamelyik szülődnek problémája van, te leszel az első, akit felhív. Te pedig úgy érzed, hogy azonnal meg kell oldanod a helyzetét. Ennek rendelsz alá mindent, eljössz hamarabb a munkahelyedről, úgy szervezed a mindennapjaidat, hogy el tudd vinni orvoshoz, vásárolni, stb., és ez minden más rovására megy. Állandóan az jár az eszedben, hogy hogyan segíthetnél rajta, és nem nyugszol amíg ezt meg nem oldod.

  • Félsz, tartasz a gyerekvállalástól. (Van, hogy elhangzik az a mondat, hogy „felneveltem már kettőt, nem akarok még egyet”).

  • Nem költözöl el otthonról, vagy nagyon közelre költözöl, hogy bármikor ugrasztható legyél, és tudj „segíteni”. (Ha esetleg messzire költözöl, akkor állandó bűntudat gyötör, hogy nem vagy ott.)

  • Kötelességnek éled meg, hogy hazalátogass, még akkor is, ha nem érzed jól magad, vagy szívesebben lennél a barátaiddal, pároddal.

  • Többet beszélsz a szüleidet érintő problémákról, mint a saját dolgaidról.

 

Mit lehet tenni, hogy kilépj ebből a körből?


Ha már rálátsz erre a működésre, akkor rendszerint elindul valami változás. Viszont mivel ez egy nagyon mélyen beivódott működés, ezért ez a változás lassú és nagyon tudatos munkával változtatható meg. A családállítás általában az első lépést szokta meghozni, annak a tudatosítását, hogy a rendszerben ez a működés állt fenn. Emellett az oldással el tudjuk indítani azokat az energiákat, amik aztán a változást is meg tudják hozni.


Fontos, hogy eljuss addig az érzésig, hogy azzal, hogy a saját életeddel foglalkozol, nem hagyod cserben a szüleid, nem vagy önző és hogy azt átérezd, hogy mindenki a saját életéért felelős és a saját problémáit tudja megoldani.

Azzal, hogy felismered a családotok működését, nem sütőd rá a „rossz szülő” bélyeget a szüleidre. Valószínűleg ők is hasonlóan működtek a saját szüleikkel kapcsolatban, vagy olyan hiányokkal éltek, amik kialakították ezt a működést. Ennek elfogadása is egy nagy lépés a változás felé.

És az is fontos, hogy soha nem arról van szó, hogy a szülőt mellőzni kellene, vagy hogy nem kellene gondoskodni a beteg, elesett szülőről! A lényeg az lenne, hogy legyen egy egészséges határ, amiben helye van a szülőnek is, de mégsem az ő életének problémái, érzései uralják a Te életedet és mindennapjaidat.

 

43 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page