Bővebben a családállítás elméletéről
top of page
Keresés

Bővebben a családállítás elméletéről

Régóta tervezem megírni ezt a bejegyzést arról, amit nap mint nap megfogalmazok a hozzám fordulóknak. Tulajdonképpen mi is az a családállítás és egyáltalán mire jó? Hogy kell ezt elképzelni? Hogyan működik? Működik-e egyáltalán?

A módszer Hellinger nevéhez fűződik, aki megfigyelte, hogy működik egy ún. „családi lélek”, egy olyan mező, ami összeköti a családot. Ennek a rendszernek is megvannak a saját törvényszerűségei, amik sérülése esetén generációkon átívelő problémák alakulhatnak ki.

 

Ezek a törvények:

odatartozás joga: mindenkinek, aki a családhoz tartozik, annak helye van a rendszerben. Nem lehet kitagadni senkit, mert mindenkinek a lenyomata ott van ebben a láthatatlan mezőben. Ha valakiről nem beszélünk, kitagadunk, annak a helyén vákuum képződik, amit valakinek be kell tölteni.

hely törvénye: mindenkinek adott helye van a családi rendszerben, nem mozgatható át máshová, csak a saját helyén élhet jól az ember.

kiegyenlítődés törvénye: Hellinger meglátása szerint működik egy csoport – lelkiismeret, ami miatt a nehéz sorsú családtagok érzéseit, fájdalmát valaki átveszi a később születettek közül. A később született személyben olyan érzések keletkezhetnek, mint abban, akinek nehéz sorsa volt.

Amikor feltárjuk a rendszer sérüléseit, rendet teszünk a családi mezőben, az pozitív változásokat hoz a személy életében, és visszahat a rendszerre is.

A családállítás működik egyéni és csoportos módon is.

 

 

Mik a tapasztalatok?

A személyes véleményem és tapasztalatom az, hogy igen, a családállítás egy működő módszer. DE! Nem csodaszer. És erről gyakorta megfeledkezünk.

A tapasztalatok szerint az állítások után nagy számban következik be tartós, pozitív változás.

Miért? Mert egy állítás során rálátunk a családi rendszerünk mintáira, felfedjük a rejtett fogadalmainkat, rendet rakunk a klánban. Ezután elkezdhetjük élni a saját életünket.

A saját helyünkön való létezés az elején lehet idegen, érezhetjük úgy, hogy nem találjuk a helyünket. Ugyanakkor felszabadító is egyben. Ezért nagyon jó, hogyha a családállítást egy folyamat részeként kezeljük, és emellett más eszközökkel (pl. pszichoterápia, testorientált terápiák, mentálhigiénés tanácsadás, stb.) is dolgozunk  az elakadásainkon.

A családi mintáink felfedése viszont nem azt jelenti, hogy mostantól minden szép és boldog lesz, hanem hogy igazi, valós képet kapunk arról a családi rendszerről, amibe beleszülettünk és megtaláljuk benne a saját helyünket.

 

Milyen problémákat okozhat a rendszer sérülése?

-         párkapcsolati problémák (annak hiánya, problémás kapcsolat(ok), szerelmi háromszögek, stb.)

-         szülő- gyermek kapcsolat zavarai

-         félelem a gyermekvállalástól, gyermektelenség

-         szenvedélybetegség

-         különféle betegségek, testi tünetek

-         érzelmi problémák, depresszió, düh, nehéz érzések, pánik

-         életviteli problémák

-         tanulási nehézségek, teljesítményzavarok

40 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page